Wednesday 22 January 2014

Patin Steak di Jerman

Hai2 assalamualaikum, 

hari ni nak cerita pasai makanlah..hmm STEAK IKAN PATIN ESSEN...woww gempakkan nama dia...tapi sebelum tu jom baca cerita kat mana kami beli ikan patin kat tengah2 Jerman ni ;)

Last week buat lawatan sambil belajar ke beberapa Asia Lebensmittel (kedai runcit yang jual barang2 Asia). Sepanjang jalan area rumah kami ni ada dalam ermm.. 3-4 kedai kot semuanya. So kami pun menapak sepanjang jalan tu dan nak masuk ke semua kedai2 yang ada (tinggikan cita2). Misi kami adalah mencari SEAFOOD sebab kat sini ada2 kedai ja yang jual seafood. 

Ada kedai seafood juga di sini
tapi hari tu dia tutup
Terlalu sejuk plak dah..oh btw skg ni winter so suhu harian dan malaman dalam 3-9'C biasanya. jadi kami naik TRAM  menghala ke Essen Haupbanhof (stesen keretapi utama). Berdekatan di situ ada sebuah kedai Kashmir Store kepunyaan orang India. Segala ikan, udang, sotong dsb available dengan banyaknya. Apatah lagi rempah-ratus kan dah namapun kedai Kashmir. Dan yang paling penting ialah, IKAN PATIN pun ada! Ikan ini didatangkan dari Temerloh (eh bukan2) ..dari Vietnam. PANGASIUS nama dia kat sini. dah siap potong, bersih dan frozen. Pendek kata balik rumah tinggai masak ja lagi..Maka jadilah resipi campur aduk yang tak seberapa cukup bahan tapi sedap gedebas ni oppsss self-acclaimed  nampak! keke apa yang penting? Perut kenyang~~ nyum... Ok Jom nak share resipi kat semua..

 Zutaten / Bahan2 :

1/4 cawan minyak zaitun
3 ketul Ikan Patin steak (dibuat potongan rentas)
1 sudu makan serbuk / blended bawang putih
1 sudu makan blended bawang merah
1 sudu makan serbuk paprika (chilli flakes)
1 sudu makan serbuk kasar lada hitam
1 1/2 sudu kecil garam
1 sudu makan hirisan daun bawang
2 sudu makan Thyme (kalau ada yang fresh cuma choppped saja ya)
1/4 cawan keju Parmesan 
(tapi disebabkan takdak keju pasai malas nak keluaq pi cari, I guna sahne =whipped cream yang cair tu je smlm) 

kentang! oh yessss hampir terlupa ~ potong 2 dan tak pelu buang kulit.

Patin Steak marinade
Buttered Rice
Zubereitung / cara2nya :-

1. Perap segala2nya itu
2. Panaskan oven pada fungsi grill dalam 180-200'C
3. Bakar selama lebih kurang 45 minit

Tanya2 kat enche suami dia nak ikan tu kawan dengan apa, dia kata "BUTTERED RICE lah"...ok.. tiada kompromi kami 2 org ni mmg perut nasi ya... ;)

Bahan2 : 

3 senduk beras basmathi
4 sudu makan Butter
2 inci halia
1/2 kiub ayam Knorr
Sedikit Jagung / Green Peas
Air secukupnya

Cara2 nya :

1. Panaskan butter sehingga cair
2. Tumis hirisan halia dan kiub ayam
3. masukkan beras dan letak air kadar biasa
4. nampak air dekat nak kering masukkan jagung / green peas

TADAAAA~~~ =D =D

Patin Steak

"Ini lebih sedap dari Salmon Steak niii...OK abang bagi markah 99%" komen enche suami sambil menikmati steak dengan sosnya. and of courselah puan isteri kembangkempis idung menanggung bangga..hik3 

"Sebenarnya Aku Masterchef Dia" 

eye9 




No comments:

Post a Comment